Review: Toevluchtsoord – Anthonie Holslag

ToevluchtsoordToevluchtsoord by Anthonie Holslag
My rating: 4 of 5 stars

Anthonie ken ik al een tijdje en mijn kennismaking met zijn schrijfsels was voor mij de Splinter “L.O.O.P.”, die een wereld schetste als die in “1984” van George Orwell. Aangezien ik geen enorme fan van korte verhalen ben, maar “L.O.O.P” me erg aansprak, vond ik het erg fijn dat Anthonie met “Toevluchtsoord” kwam. Eindelijk een langer verhaal van hem!

De schrijfstijl van “Toevluchtsoord” is erg aangenaam en het lukt Anthonie erg goed om binnen een korte tijd de situatie te schetsen van een stel oude jeugdvrienden die ieder jaar weer opnieuw bij elkaar komen in een blokhut in het Adirondackgebergte in de staat New York.

De situatie verandert snel en deed mij erg denken aan typische horrorfilms waar mensen ergens in het bos op elkaar zijn aangewezen. De dreiging neemt een iets andere vorm aan dan we gewend zijn en vormt daarmee ook meteen een mooi sciencefiction element in het verhaal, wat helemaal niet zo onwaarschijnlijk lijkt.

De voorkant van het boek stelt dat het verhaal een “psychologische thriller” is, maar ik vind het zelf veel meer een scifi horror verhaal. Het psychologische vond ik niet erg diepgaand; het is niet alsof er een enorme mindfuck in het verhaal zit, of een onverwachte plottwist. Wellicht dat hiervoor gekozen is, omdat de personages onder druk staan, maar ik vond het zelf niet erg psychologisch. Een personage, Maude, was wel psycholoog, misschien dat dat de insteek was. 😉

Wat het verhaal daarentegen voor mij wel is, dat doet het ook goed. Het is lekkere spannende horror, met veel actie, wat flashbacks en een dreiging die niet te overleven lijkt. De blokhut, die ook wel hun toevluchtsoord genoemd wordt blijkt steeds meer een cel te worden en het bijna claustrofobische aspect ervan, daar weet Anthonie goed mee te spelen.

Al met al een heerlijk verhaal, met een zeer fijne schrijfstijl die lekker weg leest. Een aanrader voor iedereen die van spannende (horror) verhalen houdt!

View all my reviews